Lopar
Lopar_vila

Smještaj mjesta

Mjesto Lopar nalazi se na otoku Rabu, smještenom u Kvarnerskoj skupini otoka. Udaljeno je 110 km od administrativnog središta Rijeke, 190 km od Zagreba.

Lopar je slikovito turističko mjesto 14 km udaljeno od stare gradske jezgre grada Raba.

U mjesto se može stići trajektom Jablanac - Mišnjak, gdje vožnja traje petnaestak minuta ili trajektom s otoka Krka iz Valbiske. Ova linije je gostima sve zanimljivija zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke.

Plaže

Lopar obiluje prekrasnim pješčanim plažama. Ima ih čak 22, od kojih su 3 nudističke (Ciganka, Sahara i Stolac).

Najveća i najpoznatija loparska plaža je "Rajska plaža", dugačka 1,5 km, duž koje su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta, a koju od 2003. krasi "Plava zastava", međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.

Lopar_Rajska
Sv_Marin

Povijest

Najpoznatija povijesna ličnost Lopara je zasigurno kamenoklesar sv. Marin rođen u 4 stoljeću. Njega se smatra osnivačem Republike San Marino.

U Loparu se među znamenitostima ističu crkva Sv. Ivana Krstitelja i crkva Blažene Djevice Marije. Obje crkve su cjelodnevno otvorene mještanima i njihovim gostima. U crkvama se ljeti organiziraju mise na stranim jezicima te koncerti ozbiljne glazbe i klapa.

Crkva Blažene Djevice Marije svoj dan slavi 08. rujna te toga dana mještani rade najveću feštu u godini poznatijom pod nazivom "Mala Gospa".


Početna      Vrh

Copyright © Stefanac 2010