pogled
Rab

Smještaj otoka

Otok Rab pripada sjevernoj skupini jadranskih otoka u Kvarnerskom zaljevu i smješten je na 44. paraleli sjeverne geografske širine.

Pod okriljem je Velebita, visoke planine Dinarskog masiva, što jamči da tijekom cijele godine ima dotok svježeg i čistog kontinentalnog zraka ugrijanog na ugodnu mediteransku temperaturu, koja u prosjeku u ljetnim mjesecima iznosi 26 °C, a u zimskim 7 °C.

Važno je znati da je temperatura zraka više od 140 dana u godini iznad 18 °C.

Na otoku

Kada kažemo Rab, onda mislimo na cijeli otok s mjestima Lopar, Mundanije, Supetarska Draga, Kampor, Palit, Banjol, Barbat, ali kruna svih je najljepše mjesto po kojem je cijeli otok i dobio ime - RAB, ta mediteranski stiješnjena urbana cjelina koja je nekoga literarno raspoloženog putnika podsjetila na veliki bijeli brod usidren u luci s četiri jarbola - četiri visoka rapska zvonika.

Rab
Rab

Povijest

Povijest nam kazuje da je Rab svoju izuzetnu privlačnost mnoga stoljeća plaćao robovanjem, zlatom i ljudskom krvlju. Njegova blaga klima u zavjetrini i umiljate zelene površine privlačile su oči moreplovaca i zavojevača sve od starih Rimljana koji osvojiše i imenovaše Rab - municipij Arba, do Ostrogota i Bizantinaca, i do Slavena Hrvata koji u VII st., stigavši na Jadran prigrliše te obale i otoke kao dio svoje nerazdvojne sudbine i domovine, davši drevnoj Arbi ime svom jeziku blisko - RAB


Početna      Vrh

Copyright © Stefanac 2010